Yükseltilmiş Döşeme

YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME

Günümüzde gelişen teknolojik aletlerin gereksinimleri de artmaktadır. Banka şubeleri, hastahaneler, bilgi işlem merkezleri, santral odaları, trafolar, laboratuvarlar, call Centerler, eğitim merkezleri gibi alanlarda yükseltilmiş döşeme sistemleri kullanılmaktadır. Özellikle ofis ortamlarında ısıtma- soğutma, kablolama ve havalandırma tesisatlarının artık yoğun olarak zemine alınmasıyla birlikte yükseltilmiş döşeme uygulamasına gerek duyulmaktadır. Bu uygulama sayesinde estetik bir görünüm sağlanırken diğer yandan bu sistemlerden her hangi birinde meydana gelen arızanın giderilmesi sırasında zemin kırılıp dökülmeden sadece panelleri kaldırarak müdahale etmeyi mümkün kılmaktadır. Bu durum hem işçilik hem de zaman ve bütçe tasarrufu sağlar.

Bu uygulamada kullanılan ürünler normal şartlarda 60x 60 cm ölçülerinde 22mm, 30mm ve 40 mm kalınlıktaki panellerden oluşur. Panellerin üzerine oturtulduğu ayaklar ise 100mm ile 1000mm arasında ihtiyaç duyulan yükseklikte üretilmekte olup kuşaklı ve kuşaksız uygulamalarda kullanılmak üzere iki farklı tipte üretilir. Yaklaşık 900 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Uygulama Aşamaları

Zemin yükseltme uygulamalarının üç aşaması vardır. Bunlardan ilki keşifle başlayan aşamadır ki ne kadar yükseltileceği ve zeminin ne kadar yük taşıyacağı gibi veriler ışığında uygulanacak mekânın planı üzerinde karolaj yapılarak uygulama planı çizilmesi gerçekleştirilir.

Süpürgelik, menfez, rampa, basamak vb. eklemeleri yapılacaksa bu aşamada plana dâhil edilmelidir.

İkinci aşama ise zeminin hazır hale getirilmesidir. Eğer zemin pürüzlü ve ya engebeli ise mutlaka düzleştirme işlemi yapılmalı yani şap atılmalıdır. Taşıyıcı ayakları zemine yapıştırmayı zorlaştıracak nem, su, yabancı madde ve kimyasal maddeden, çamur ve tozdan arındırılmış, temizlenmiş zemin mutlaka kuru olmalıdır.

Üçüncü aşama ise montaj işlemleridir ki bu aşama, uygulamanın diğer ön aşamaları doğru yapılırsa en sorunsuz ve kolay olan kısımdır. Karolaj planına göre derz ipi çekilir. Merkez aksı oluşturulduktan sonra panelleri derzleri kontrol edilerek tam ortadan başlamak koşuluyla montaja başlanır. Burada dikkat edilmesi gereken; zemini 10 cm den 100 cm ‘ ye kadar yükseltme imkânı sağlayan, 900 kg a kadar yük taşıyabilen ayakları tam köşelere getirerek teraziye almak ve düzgünce yapışmasını sağlamaktır. Çünkü ayakların nereye konulacağı önceden tespit edilip planlanamaması nedeniyle bu aşamada hem yerleştirme, hem dengeleme hem de yapıştırma işlemi aynı anda yapılmak zorundadır.

Tüm paneller bu şekilde sabitlendikten sonra alanın kenarları hariç orta kısmı tamamlanmış olur. Kenarlarda kullanılacak parçalar ölçüye göre özel amaçlı bir kesici ile kesilerek ayaklar üzerindeki contayla sıkıştırılır. Böylece hareket etmesi engellenerek istenilen yükseklikte uygulama yapılmış olur.

Panellerin en üst görünen katmanı için seçilen malzeme her panelin üzerinde monte edilmiş olarak uygulama alanına getirilir. İster halı, ister laminen, ister seramik yüzey olabilir. Uygulanacak alanın kullanım amacına göre belirlenen bu yüzey kaplaması anti statik özelliği ve estetiği ön plana almakla beraber dayanıklı ve kullanışlı olması da sağlanır.

Uygulama Sonrasında Nelere Dikkat Etmelidir?

*Yapıştırıcının tam olarak zemine yapışması için 24 susat gereklidir. Bu süre zarfında zemin üzerinde her hangi bir yük binmemesi gerektiğinden yürümek dahi sakıncalıdır.

*Paneller vinil döşeme ve ya laminat kaplama ise nemli bez yardımıyla temizlenmelidir.

*Tadilat, tamirat gerektiğinde panellerin kaldırılması sırasında levye, tornavida gibi araçlar yerine uygun vakumlu kaldırıcı aparatlar yardımıyla kaldırılmalıdır.

*Eğer döşeme panelleri üzerinde ağır yük taşınacaksa metal paneller kullanılmalıdır ki, yük dağılımı eşit olsun ve paneller üzerinde iz kalmasın.

*Döşeme üzerinde ıslak malzeme ile çalışılması gerektiğinde su geçirmez hale getirilmesi gereklidir. Aksi takdirde zemin zarar görür.

*Paneller karo halı formundaysa temizliği kuru sistemler kullanılarak yapılmalıdır.


WhatsApp
Hemen Ara